Labels:

Pengubahsuaian sihat makanan tempatan Malaysia


Secara umumnya, masyarakat Malaysia terutamanya kaum Melayu amat menyukai makanan yang berlemak. Contohnya seperti nasi lemak, sayur masak lemak, rendang, gulai, kari, laksam dan lain-lain lagi. Malahan kuih muih tempatan juga banyak menggunakan santan sebagai salah satu ramuan penting dalam masakan. 

Hampir kebanyakan hidangan melayu dimasak dengan menggunakan santan. Seperti yang kita tahu, santan adalah jenis lemak tepu di mana ianya boleh meningkatkan risiko untuk pesakit kardiovaskular. Boleh dan tidak salah untuk makan makanan tersebut namun ada caranya dan langkah-langkah yang perlu kita ambil dengan mengubahsuai sedikit resepi hidangan kita.
        


       
Jadi, bagaimanakah caranya untuk kita mengurangkan penggunaan santan dalam masakan kita? Bagi mengurangkan penggunaan lemak jenis ini, kita boleh menggantikannya dengan menggunakan susu jenis rendah lemak ataupun susu yang mengandungi 0% lemak. Susu jenis ini amat mudah didapati di pasaran. Walaupun ianya lebih mahal berbanding santan, tetapi ianya memberikan impak yang lebih baik kepada pesakit kardiovaskular. Jadi, ape tunggu lagi? Mari kita ubahnya sekarang..

Namun, terdapat juga makanan tempatan yang lengkap dengan sayur-sayuran yang segar, ulam-ulaman, berkhasiat dan sesuai untuk pesakit kardiovaskular seperti kerabu tomato, nasi kerabu, laksa, ulam, ikan masak singgang dan pelbagai lagi.
     
Selain itu, kita boleh menggantikan menu kita daripada masakan bergoreng kepada kukus, rebus, panggang bagi mengurangkan penggunaan minyak. Ini kerana makanan bergoreng boleh memudaratkan dan meningkatkan kolesterol dalam tubuh badan kita.
Jadi, ape tunggu lagi? Jom kita ubah dan cuba sekarang… (^^,)

No comments:

Post a Comment

Heart Disease Risk